kosttilskudd
  Hjem | Proteinpulver | Kreatin | Glutamin | Omega 3 | Pyruvate | Aminosyrer | Antioksidanter  
 

Kreatin

Kreatin

Sammenlign pris på kreatin

 

Kreatin er et av de mest populære kosttilskuddene fordi de kan få musklene til å vokse. Det brukes av idrettsutøvere, kroppsbyggere, og andre som ønsker å få økt muskelmasse.

 

Kreatin ble identifisert i 1832 av Michel Eugène Chevreul som oppdaget det som en komponent i skjelettmuskulatur. Chevreul kalte kreatin opp etter det greske ordet for kjøtt. I mennesker og dyr stammer omtrent halvparten av lagret kreatin fra mat og da hovedsakelig fra kjøtt. Siden grønnsaker ikke inneholder kreatin har vegetarianere lavere nivåer av kreatin, men viser samme nivå etter bruk av kosttilskudd.


Kreatin produseres naturlig i kroppen fra aminosyrer primært i nyrene og leveren. Det transporteres i blodet for bruk av muskler. Omtrent 95 prosent av den menneskelige kroppens totale kreatin ligger i skjelettmuskelen.

 

Kosttilskuddet Kreatin

Kreatintilskudd fås kjøpt som ren kreatin, eller sammen med karbohydrater. Karbohydrater tilsettes for å gi en insulinøkning fordi insulinet sørger for å bedre opptaket av kreatin. En slik insulinøkning kan en også få ved å innta et rent kreatintilskudd sammen med annen karbohydratholdig mat, som kornvarer eller frukt.


Bivirkningen ved å øke muskelcellenes kreatinkonsentrasjon er at de binder mer vann. En risikerer derfor å gå opp 1-2 kg i vekt. Det  kan være risiko for at kosttilskudd er forurenset med andre ulovlige stoffer, derfor lønner det seg å kjøpe kosttilskuddet gjennom etablerte kanaler i Norge. Ifølge The Mayo Clinic så har kreatin blitt forbundet med astmatiske symptomer og personer med kjente allergier advares mot å bruke det. Pasienter med nyresykdom bør unngå bruk av tillegget, og det bør vises forsiktighet hos de med leverskdommer. Kreatin kan ikke anbefales under graviditet eller amming på grunn av mangel på vitenskapelig informasjon.


I senere tid er det vist at kreatin også kan ha gunstige effekter ved flere livsstilssykdommer, inkludert hjerte- og karsykdom, Parkinsons, ALS, aldersdemens, Alzheimers sykdom, fettlever og kanskje til og med beinskjørhet.
Forskning det siste tiåret viser at kreatintilskudd med 5 til 20 gram per dag stort sett er blottet for uønskede bivirkninger
Det mest alminnelige kreatinprogrammet starter med en såkalt oppfyllingsfase der musklenes kreatinlagre skal fylles etterfulgt av en vedlikeholdsfase. Ulike eksperter anbefaler noe ulik dosering. En anbefaling er å ta å ta 0,3 gram kreatin pr. kg kroppsvekt hver dag over fem-seks dager i fire like daglige dose. Deretter tar man 0,03 gram kreatin pr. kg kroppsvekt i 4-5 uker i en dose rett etter trening. Etter å ha brukt kreatintilskudd i fem til seks uker, er det lurt å legge inn en kreatinfri periode på minst fire uker. Det er en viss sannsynlighet for at kroppens egenproduksjon og muskelcellenes evne til å ta opp kreatin vil kunne bli redusert ved lang tids bruk.

 

 

Anbefalte butikker

Gymgrossisten

Highwhey

Shopping 4 nett

Norkrill (Omega 3)

Vitalgreens

Herbalife (Slanking)

Biotechpharma