kosttilskudd
  Hjem | Proteinpulver | Kreatin | Glutamin | Omega 3 | Pyruvate | Aminosyrer | Antioksidanter  
 

Omega-3

Omega-3

Sammenlign pris på Omega-3

 

Omega-3 er betegnelsen på en familie av flerumettede fettsyrer. Det er kanskje det naturmiddelet som har best dokumentert effekt og er også akseptert innen den såkalte skolemedisinen.

 

Omega-3 fettsyrer tilhører det som kalles essensielle fettsyrer, det vil si at kroppen er avhengig av å få tilført Omega-3 fettsyrer jevnlig for vedlikehold av flere livsviktige funksjoner. Noen av de viktigste omega-3-fettsyrene ernæringsmessig sett, er alfalinolensyre (ALA), icosapentaensyre (EPA) og docosahexaensyre (DHA). Kode matkilder til Omega-3 fettsyrene er først og fremst fet fisk som makrell, laks, sild, ørret, ansjoser og sardiner, skalldyr og sjøpattedyr som sel og hval. De finnes også i linfrø og -olje, og planter som f.eks. kiwi, perilla og tyttebær.

 

Kosthold og Omega-3

Tran er det som har den største konsentrasjonen av Omega-3 fettsyrer, og tran har lenge vært vanlig som i tillegg i norsk kosthold. Før fantes tran kun som olje, nå er det mer og mer vanlig å ta Omega-3 i form av kapsler.
Interessen for fiskeoljens helsebringende effekter tok fart da det ble kjent at eskimoer på Grønland sjelden får hjerte- og karsykdommer til tross for et kosthold med mye fett. Grunnen til det er at fettet fra eskimoenes kosthold kommer fra fisk og sjøpattedyr som sel og hval, og er altså av det sunne flerumettede fettet og ikke det mettede. Mens høyt inntak av "vanlig" fett og kolesterol øker risikoen for å utvikle hjerte- og karsykdommer, viser det seg at fiskefett faktisk beskytter mot dette. Effekten tilskrives fiskefettets innhold av Omega-3 fettsyrer. Flere studier har undersøkt effekten av Omega-3 fettsyrer ved ulike former for hjerte- og karlidelser. Omega-3 fettsyrer kan blant annet senke risikoen for dødsfall etter et hjerteinfarkt, og fungerer bra for blodtrykket.

 

Omega-3 fordeler

Andre gode virkninger av Omega-3-fettsyrer er at de demper betennelse i kroppen, og har dermed en positiv virkning for de som har leddgikt. Siden de er svært viktige for immunforsvaret og for vekst er det spesielt viktig at barn får i seg nok Omega-3, fordi fettsyrene inngår i samtlige nye celler. Omega-3-fettsyrene bedrer også læreevnen.
For mye Omega-3 er derimot ikke bra, men det er ikke fare ved at en får i seg for mye i kostholdet. Kostholdsekspertene anbefaler en skje tran om dagen. En annen måte å regne ut behovet på er å bruke Sosial- og helsedirektoratets anbefalinger om at 0,5 prosent av energien per dag kommer fra omega-3, det vil si cirka 0,8 gram for kvinner mellom 18 og 30 år, og rundt ett gram for menn mellom 10 og 30 år.
Tørr hud, betennelsestilstander, humørproblem, hukommelsesvansker, plager med muskel og skjelett kan blant annet være symptomer på omega-3-mangel, og det kan påvises ved å ta blodprøver.

 

 

Anbefalte butikker

Gymgrossisten

Highwhey

Shopping 4 nett

Norkrill (Omega 3)

Vitalgreens

Herbalife (Slanking)

Biotechpharma