kosttilskudd
  Hjem | Proteinpulver | Kreatin | Glutamin | Omega 3 | Pyruvate | Aminosyrer | Antioksidanter  
 

Proteiner

Proteiner

Sammenlign pris på proteinpulver

 

Proteinpulver er det mest populære kosttilskuddet for kroppsbyggere. Nå har bruken også blitt svært vanlig blant vanlige mennesker, først og fremst de som trener

 

Det finnes mange forskjellige typer proteinpulver på markedet, de har forskjellig konsentrasjon og sammensetninger og noen kommer også med vitaminer og mineraler. De mest vanlige er myse, kasein, melk, egg og soya. Skal et pulver regnes som et proteinpulver, må innholdet av protein være minst 70-75 gram per 100 gram mens innholdet av fett og karbohydrater skal være under 10 gram per 100 gram.

 

Forskjellen på myse, kasein, melk, soya og egg er i hovedsak forskjellig opptakshastighet der myse er raskest og kasein tar lengst tid for kroppen å ta opp.  De andre havner midt i mellom et sted. Aminosyresammensetningen er og noe forskjellig. Myse og kasein er melkeproteiner som er isolert fra de øvrige proteinene i melk.

Det skal mye til for at en får i seg for mye proteiner. Men vitaminer, spesielt de fettløslige vitaminene  D og A kan det bli for mye av så da er det lurt å følge anbefalt dose. Ifølge Mat og helse kan proteinpulver med fordel brukes av alle, fra barn til eldre. Det fins for eksempel mange gode oppskrifter på hvordan pulveret kan blandes i en smoothie.

 

Myseprotein

Det mest muskeloppbyggende (anabole) proteinet er utvilsomt myseprotein, det som er kjent som whey-protein.

Myseprotein har i en rekke studier vist seg å gi helsemessige gevinster. For eksempel kan det dempe betennelsestilstander, bedre immunforsvaret og tarmfloraen og gi sterkere antioksidantbeskyttelse.

Myseprotein har veldig høy biologisk verdi. Biologisk verdi er et mål på hvor bra kroppen kan utnytte proteinet. Flere studier viser at får å få den beste muskeloppbyggende effekten bør whey inntas ofte i mindre doser. For eksempel dersom en vil oppnå ekstraordinære resultater kan en innta 20g hver eneste time gjennom hele dagen.

 

Kasein

Kasein, det som er kjent som melkeprotein, er det et beste proteinet for å forhindre muskelnedbryting. Kasein er et protein som tas langsomt opp.  Det er særlig kaseiner fra kumelk som har vist å kunne føre til helseproblemer hos enkelte som mangler eller har for lite av visse enzymer i tarmen (peptidaser). Forsker dr.med. Karl Ludvig Reichelt på Rikshospitalet har i en menneskealder jobbet med problemer knyttet til proteinintoleranse og har funnet klare forbindelser mellom kasein fra kumelk og ADHD, schizofreni, depresjon og andre psykiske lidelser. Men det er de færreste som opplever bivirkninger med dette proteinet, og de aller fleste kan bruke det.

 

Sojaprotein

Det finnes også eggprotein-pulver og soyaprotein-pulver, men de har ifølge iform.no og flere andre kilder generelt ikke like attraktive egenskaper som myse og kasein. Derfor brukes de hovedsaklig av folk som er laktoseintolerante eller har andre allergier som gjør at de ikke kan bruke myse/kasein (iform.no) Pulverisolater av soyaprotein er det mest brukte i dag, og fordelen med det er at mesteparten av den vonde og spesielle ”bønnesmaken” er borte. Mange av disse pulverne inneholder over 80 prosent protein og er lettere fordøyelige og gir mindre gass i tarmen enn vanlige soyaproteinpulvere. Imidlertid bidrar prosessen fram til ferdig produkt til å øke mengden giftige og kreftframkallende stoffer, og derfor bør en være forsiktig i bruken. For å lage proteinisolater av soya tilsettes det blant annet kraftige basiske væsker. Det er viktig å skille mellom ufermenterte og fermenterte soyaprodukter, da tradisjonelle fermenteringsprosesser fjerner mesteparten av de ugunstige stoffene i soya og blant annet øker vitamin- og enzyminnholdet.

 

Det er forskjell mellom der som kalles isolater og vanlig pulver. Isolatene er protein som er strippet for så mye unødig fett og laktose (melkesukker) som overhodet mulig, og inneholder mer protein enn vanlige proteinpulver. Den biologiske verdien til isolatene er mye høyere, proteinet har høyere kvalitet og er bedre bevart enn for vanlig proteinpulver, og isolatene er dyrere.

 

Proteinbehov

En tommelfingerregel for voksne er at man trenger rundt 1gram protein per kilo kroppsvekt per dag. Mennesker som trener mye har et høyere behov for protein enn andre folk. Nøyaktig hvor mye mer avhenger av hvor mye en trener, intensitet, og hva slags trening. Ifølge doktor online så er antatt proteinbehov 1,2 - 1,5 gram pr kg kroppsvekt dersom en driver med tung/ intensiv løpetrening eller styrke 3 - 4 ganger i uka: Proteinbehovet øker til cirka 1,5 - 1,8 gram pr kg kroppsvekt dersom en driver med tung/ intensiv løpetrening eller styrke 5 - 6 ganger i uka.

Når det gjelder hvilke proteinpulver en skal bruke til hvilken tid, er det både forskjellige meninger og ulike behov så dersom en har tenkt å bruke dette kan det være verdt å oppsøke en ekspert. Ifølge NRK.no kan for mye proteiner være belastede for nyrene.

Ifølge form.no skal myse-protein brukes på morgenen, rett før trening og like etter trening. Som mellommåltid ellers på dagen, skal en bruke en blanding av myse-protein og kasein Alternativt kan du bruke et rent whey-protein også her, inntatt sammen med vanlig mat, f.eks brødskiver med pålegg eller havregryn og melk. Like før leggetid anbefales det å bruke kasein.

 

Fakta Protein

- Ordet protein kommer fra det greske ordet proteios som betyr det viktigste.

- Protein spiller en rolle i så og si alle biologiske prosesser i kroppen, og er kroppens viktigste byggemateriale. Blant annet er protein nødvendig for oppbygging og vedlikehold av celler og vev, og i produksjon av hormoner og enzymer.

- De beste kildene til protein i kosten er fisk, fjærfe, kjøtt, egg og meieriprodukter som melk, yoghurt og ost.

- Sosial og helsedirektoratet anbefaler at rundt 15 prosent av energien i kosten bør komme fra protein, og i vanlig norsk kosthold ligger vi godt innenfor disse grensene.

 

Anbefalte butikker

Gymgrossisten

Highwhey

Shopping 4 nett

Norkrill (Omega 3)

Vitalgreens

Herbalife (Slanking)

Biotechpharma